Контраофанзивата в Южна Украйна продължава да оказва значително въздействие върху морала

...
Контраофанзивата в Южна Украйна продължава да оказва значително въздействие върху морала
Коментари Харесай

ISW: Украинското контранастъпление влияе значително на морала на руската армия

Контраофанзивата в Южна Украйна продължава да оказва доста влияние върху морала и военни качества на съветските сили в Южна Украйна , макар, че в този момент фокусът е ориентиран към Харковска област. Успехът на последните украински контранастъпателни интервенции може да окаже въздействие върху волята или способността на съветското военно командване да употребява навреме новосформираните доброволчески елементи в Украйна, обобщава Институтът за проучване на войната.

Сателитни изображения на известни съветски позиции в Киселовка, на 15 км северозападно от град Херсон, демонстрират, че всички съветски транспортни средства като се изключи четири са се отдалечили от предходните предни позиции , което е в сходство със слуховете, че войските на самопровъзгласилата се Донецката национална република (ДНР) са изоставили Киселовка и са се върнали към река Днепър. Киселовка е оперативно значимо място за съветските сили към град Херсон, тъй като е последното огромно населено място както по автомагистрала E58, по този начин и по железопътна линия сред актуалните украински позиции и Чернобаевка, най-външният пункт на град Херсон. Очевидното евакуиране на съветските войски от тази позиция може да компрометира способността на руснаците да пазят северозападните околности на град Херсон и допуска, че съветските войски в този регион възприемат обстановката като непосредствена опасност за своите позиции. Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна Наталия Гуменюк съобщи на 12 септември, че съветските сили, ситуирани по десния бряг на река Днепър в Херсонска област, се пробват да договарят за капитулация под егидата на интернационалното право . Украинските интервенции в Харковска област надали са имали толкоз трагичен психически резултат върху съветските войски толкоз надалеч на юг и както изтеглянето на войските от предните позиции в Киселовка, по този начин и известията за договаряния за капитулация са знаци, че украинската контраатака на юг напредва доста, даже в случай че акцента по тази ос е лимитирана от изместването на фокуса към Харков.
 Съединени американски щати: Руските сили се изтеглят от Украйна
Съединени американски щати: Руските сили се изтеглят от Украйна

Агресорът бяга, счита анализатор

Успехът на последните украински контранастъпателни интервенции може да окаже въздействие върху волята или способността на съветското военно командване да употребява навреме новосформираните доброволчески елементи в Украйна . Украинският общоприет щаб заяви, че съветското военно командване е спряло изпращането на нови, към този момент образувани елементи в Украйна заради скорошни съветски загуби и необятно публикувано съмнение към съветското военно командване, фактори, които накараха огромен брой доброволци изрично да откажат да вземат участие в борба. Тази оценка към момента не е доказана, само че ниският морал, дължащ се на триумфа на украинската контраатака, може да се окаже гибелен за така и така слабата дарба на Кремъл да генерира значими бойни качества. Разполагането на тези новосформирани елементи за подсилване на отбранителните линии против украинските контраофанзиви би било оперативно рационално решение от страна на съветското военно ръководство; и забавянето или евентуалното прекъсване на тези разполагания ще даде време на украинските войски да се консолидират и по-късно да възобновят офанзивата, в случай че решат да го създадат, без да се постанова да се изправят против новопристигнали и свежи (макар и незадоволително подготвени и незадоволително силни) елементи.

Руските сили не съумяват да подсилят новата фронтова линия след украинските триумфи в източната част на Харковска област и интензивно бягат от региона или се пренасочват към други оси . Украински източници настояват, че всички съветски сили са напуснали Сватово, Луганска област (около 45 км източно от актуалните украински позиции по поречието на река Оскил), и че в Сватово остават единствено детайли от милицията на самопровъзгласилата се Луганската национална република (ЛНР) — евентуално локални поданици. Кадри в обществените медии демонстрират опашки от коли, разпростряли се на километри покрай Счастие и Станица Луганска, които са както по продължение на границата на от дълго време следена територия на ЛНР, по този начин и покрай съветската граница . Руските сили и проруските бойци евентуално изпитват психологическия напън от бързите украински триумфи и се стремят да се изтеглят от селищата покрай новата фронтова линия, които преглеждат като уязвими от украинския прогрес. Съобщава се също, че обособени проруски сили към този момент се пренасочваст от Харковска област към югозападната част на Донецка област, което демонстрира, че съветското командване не дава приоритет на укрепването на уязвимите позиции източно от река Оскил

Превземането на Изюм от украинските елементи евентуално е влошило способността на съветските сили да нанасят артилерийски удари по автомагистралата Изюм-Славянск . Украинският общоприет щаб означи, че съветските сили не са направили артилерийски удари в посока на Славянск на 12 септември, евентуално имайки поради обитаеми места северозападно от Славянск на автомагистрала E40. Руските сили не престават рутинния огън по Славянск и покрайнините на изток, югоизток и юг.

Руските сили продължиха наземните офанзиви в Донецка област на 12 септември . Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветските наземни офанзиви против разнообразни обитаеми места към Бахмут и Авдеевка. 

Мащабната контраатака на Украйна вреди на съветските административни качества и кара руснаците да напущат окупираните елементи на Украйна надалеч зад линията на прикосновение . Украинският противодействуващ център заяви на 12 септември, че съветските сили в цялата окупирана Херсонска област са лимитирали общата независимост на придвижване, засилили са военните контролно-пропускателни пунктове и са нараснали грабежите, изключително на мотоциклети и мотопеди . Те вършат това съгласно украинската опозиция, с цел да ги употребяват да избягат при положение на боен колапс. Подкрепяният от Русия началник на окупирания Крим Сергей Аксенов съобщи на 12 септември, че чиновници на съветската ФСБ са задържали украински " терористи ", които са възнамерявали офанзива против окупационната администрация на Херсон. Украинският център за опозиция също заяви, че съветските сили са нараснали патрулите и контролно-пропускателните пунктове към Мариупол на 12 септември, с цел да осуетят украинския " бойкот ".

Украинският противодействуващ център заяви, че украинските сили ще употребяват различаване на лица и други разследващи данни, с цел да разпознават съветски чиновници и украински колаборационисти в новоосвободените украински територии . Украинските сили са арестували ръководителя на окупационната администрация на село Ивановка, Харковска област на 9 септември и назначения от съветските сили шеф на окупационната полиция за Балаклея, Харковска област до 11 септември и възнамеряват да съдят и двамата чиновници.
 CNN: Западът чака отговора на Путин
CNN: Западът чака отговора на Путин

Съединени американски щати могат да дадат нови оръжия на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР